Sunday, October 30, 2011

AK Info & Tutorial : Perbezaan RAM & Cara nak pegang RAM (PC VERSION) PART 1

Posted by : Ahmad Imjan
  
Ok, semalam kita dah tau cara nak guna NETCUT oleh admin baru iaitu Ane Hal, sekarang ni kita lihat perbezaan RAM yang kita perlu tahu. Tujuan post ni ialah membantu sedara-sedara yang nak beli RAM tapi tak tau RAM dia jenis apa. Keja nak men-upgrade je, tapi jenis RAM xtau. Walaupun mungkin sesetengah orang dah tau, but like always, tema AKMAJU hari ini ialah "berkongsi itu satu kemanisan".


Sikap tolong menolong AKMAJU bukan hanya di Segamat, Johor sahaja semasa banjir, malah sehingga di Uganda.

Saturday, October 29, 2011

AK Info : NETCUT - Pembasmi pencuri line.

Posted by : Ane Hal
(Suara gedik)
Salam u all! today, i want u teach u all kan how to ajar cukup2 people that rude sangat2 steal my streamyx line. I'm so angry u all, i pays penat2, diorang sedap2 download cerita  omputih. Ewww, geramnnya!! i pakai streamyx pun tengok drama tv3 kat TONTON jew..

Baru i tau muka i huduh kalau i marah. Sorry my kitten.


Takpe2..hari ni kan i found satu sofware yang boleh sunatkan(disconnect) terus pencuri2 ni. Yaa, maybe some of u already know, but this is knowledge u know, everyone needs to know.

So, NETCUT, like its name, is the software that cut unwanted IP from use your line for free. Sorry ya u all, my english is bad i think, i only got Band 1 u know. So, if u geram dengan that pencuris, just klik disconnect on desired IP. I kalau marah, memang nak menyumpah tau, jadi i sebut disconnect je la, kan berlapik.

AK Tutorial : Format Windows 7

Posted by : Ahmad Imjan
Salam kepada semua, beberapa hari lepas, AK MAJU dah paparkan cara untuk format menggunakan windows XP. So, sesetengah orang tanya, kenapa tunjuk cara format Windows XP, kenapa tak 7 terus. Jawapannya ialah, apabila korang nak belajar sesuatu, biarlah bermula dari pangkal, jangan lompat terus ke tahap seterusnya. So, in my experience, siapa-siapa dah tau cara format Windows XP, biasanya tiada masalah untuk format Windows 7. Ok, no more membebel like a dad, lets go to the next step.

langkah-langkah keselamatan sebelum Format Windows 7.

1. Biasalah, backup. Rasa tak perlu diulang tapi sesetengah orang mungkin lupa. 
2. Cari driver untuk PC/Laptop korang. Dalam post Format windows XP yang lepas, aku ada cakap yang Windows 7 biasanya support semua driver. Tapi my bad, ia hanya support sesetengah sahaja..i'm sorry for my mistake. Lepas ni aq akan ajar sekali cara untuk tengok driver korang dah install secara perfect ataupun belum.
3. Like always, reminder for all beginner, please do it on your own PC/Laptop. Kami taknak perkara buruk berlaku kepada anda seperti disiram air panas mahupun di cop dengan seterika di belakang tengkuk apabila gagal dalam memformat laptop/PC orang lain. Practice make perfect k. 

CARA UNTUK FORMAT WINDOWS 7

1. Masukkan CD Windows 7 dan Restart.
2. Sila setting boot sequence untuk boot CD. Rujuk post Cara Format Windows XP untuk lihat cara setting boot sequence dalam BIOS.
3. Selepas setting, tekan F10 dan Y dan Enter dan Tunggu.
4.  Lepas ni, akan keluar paparan " Please press any key...". Dengan sepantas kilat, selaju angin, tekan apa2 key di keyboard anda. Paparan berikut akan keluar.




Tuesday, October 25, 2011

AK Tutorial : Format Windows XP

Posted by : Ahmad Imjan
Ramai orang request ngan Ak Maju ajar cara nak format. Senang je format ni.  But, i know, sesetengah orang tak dapat belajar cara format komputer/laptop mungkin disebabkan tiada masa ataupun masa mencemburui mereka. So, have no worry, like always, i will help u guys.

So, sebelum FORMAT, sila ikut step ni dulu:

1) sila - sila lah ye BACKUP barang kesayangan anda. Jangan dah format mula la lupe nak backup la, pastu nangis pijak-pijak lantai.

2)Kepada pemilik laptop/pc, sila backup driver anda or download di website yg sepatutnya. Berbeza dengan windows 7, windows XP masih xsupport kesemua driver secara automatik.

3)and kepada beginner..please..do it on your own pc/laptop.. sebelum korang ditibai oleh rakan-rakan kerana salah format, baik korang penuhkan ilmu di dada dulu sebelum format laptop orang lain..

Ok, lets go to next step bebeh..

1) Pastikan ada CD Windows XP dulu. Xkisahla service pack brape pun, 1 or 18.

2)Sumbat dalam CD ROM korang.

3)Restart. 

4) Paparan POST akan keluar. Paparan POST adalah paparan mula-mula sekali bila korang on PC/laptop. Tekan F2 atau DEL untuk masuk Bios.Tujuan kita masuk bios untuk setting boot sequence. Tujuan boot sequence adalah untuk susun yang mana perlu diboot dulu untuk masuk ke dalam sesuatu sistem. Untuk komputer baru, kita just tekan DELETE untuk masuk ke dalam BIOS.. contoh mcm AMIBIOS ni. Sesetengah BIOS guna F2.


Pergi kat Boot, and pilih first boot sebagai DVD WRITER, second boot adalah HDD. E.g:

First Boot      [cdrom]
Second Boot [Hdd]


Thursday, October 20, 2011

AK Tutorial : Cara improve performance laptop/PC guna defrag

Posted by : Ahmad Imjan
DEFRAGMENTATION






Pemecahan(Fragmentation) merupakan satu istilah komputer yang merujuk kepada penyusunan file. Jika penyusunan file berselerak, komputer biasanya mengambil masa untuk mencari. Lebih kurang macam rak buku, kalau korang susun berterabur, 8 tahun ar jugak nak cari kan?


Jadi, tujuan defragment adalah untuk menyusun fail yang dah berterabur. Korang kan memang suka berterabur.
So ladies n gentlemen, have no worry. I will help u.


Langkah-langkah:

Monday, October 17, 2011

Ak Game = Mirror's Edge

Posted by : Ahmad Imjan
Game Mirror's Edge ni dah lama sebenarnya dah keluar, tapi just nak berkongsi bersama. Barang yang baik jangan dilayan sorang, ye dak?

Mirror Edge merupakan game First Person Shooter(FPS) dimana korang akan lompat, panjat, jatuh, slide dan break dance. Game ni lebih melibatkan kepada momentum, kelajuan dan kepakaran korang untuk memilih cara untuk 'lari'.