Thursday, October 20, 2011

AK Tutorial : Cara improve performance laptop/PC guna defrag

Posted by : Ahmad Imjan
DEFRAGMENTATION






Pemecahan(Fragmentation) merupakan satu istilah komputer yang merujuk kepada penyusunan file. Jika penyusunan file berselerak, komputer biasanya mengambil masa untuk mencari. Lebih kurang macam rak buku, kalau korang susun berterabur, 8 tahun ar jugak nak cari kan?


Jadi, tujuan defragment adalah untuk menyusun fail yang dah berterabur. Korang kan memang suka berterabur.
So ladies n gentlemen, have no worry. I will help u.


Langkah-langkah:



1) Tutup semua program yang tidak berkenaan.
2) Uninstall program yang tidak diperlukan. Ini bagi memastikan ruang yang disusun dapat dimaksimumkan penggunaannya. Jadi, free space korang meningkat sikit la lepas ni.
3(Kepada pengguna XP) Pergi kepada START>RUN>taip dfrg.msc. Paparan akan keluar seperti dibawah.




4) Pilih partition yang nak defragment. And then boleh enjoy sambil tengok cerita Chuck.

5) Kepada pengguna Windows 7, tekan START> cari Disk Defragmenter.






6) Dibawah Current status, pilih partition yang ingin defragment.


7)Tekan Defragment disk.


That's All Folks!