Tuesday, November 29, 2011

AK Info : Cara Hack Skrin Komputer(Only visible for you!)

Posted By : Ahmad Imjan

Sometime, sebagai manusia yang baligh, kita memerlukan masa untuk bersendirian dengan komputer. U know what i mean right? right? haha, anyways, ahli Instrucables iaitu Dimovi menjumpai cara untuk buat skrin korang hanya visible untuk korang je.

AK Info : Konsep Kereta Versi Smartphone (10 Gambar)

Posted By : Ahmad Imjan

Damn, this is WINRAR!
Syarikat pembuat kereta Japang iaitu Toyota telah berjaya mereka konsep kereta sebijik mempunyai keupayaan seperti smartphone. Its name is Fun-Vii and yang damn nya, paparan seperti smartphone ni bukannya hanya terletak dalam kereta sekali, tetapi di badan kereta tu jugak.

Kereta ni jugak korang boleh tukar warna ikut mood korang dan dikatakan boleh ubah reka bentuk sekali. Damn futuristic! Damn awesome! This is Legend.....Wait For It.


Wednesday, November 23, 2011

AK Tutorial : Cara Backup driver gune software tambahan (Part 2)


Posted by : ANE HAL

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua rakyat jelata...anda semua sihat??
kat sini ane hal nak sambung tutorial part 2 untuk melengkapkan ilmu yang dah separuh jalan..


yah!!!teruskan berjalan, jgn separuh jalan jer!!go!!go!!go!!


Tuesday, November 22, 2011

AK Tutorial : Cara backup driver gune software tambahan (Part 1)



Posted by : ANE HAL

Assalamualaikum……

         Harini, saya ANE HAL ade sedikit ilmu nak kongshare kat kengkawan yg dikasihi dan di ucuk2kan…ane hal nak berkongsi tentang kepentingan driver…bukan pemandu ye, tetapi driver itu adalah suatu perisian di dalam computer. Contoh yang boleh saya terangkan lagi, seperti driver audio, kalau kite tak install driver ni lepas format computer, computer tidak akan kedengaran paper bunyi..tak leh la nak dgo lagu asfan nanti..

graaaauuuuuu!!!(suara kucing gatal)

Thursday, November 17, 2011

AK News : Facebook Digodam Dengan Gambar Lucah - Penjenayah dikenalpasti

Posted By : Ahmad Imjan


Mesti korang bengang kan bila ada kawan2 korang marah korang xtentu pasal coz pos benda2 lucah kat FB tanpa pengetahuan korang. Ini terjadi bila korang klik link post lucah tersebut yang terpapar pada wall, automatik korang punya FB terjebak dengan sindiket pelucahan ini.



Wednesday, November 16, 2011

AK Tutorial : Cara Setting Jumper Untuk PATA(Part 3)


Posted By : Ahmad Imjan

Ok, last week post kita lihat perbezaan SATA dan PATA, and skung kita lihat cara nak pasang Jumper untuk Hard Disk berjenis PATA. Tujuan Jumper pada Hard Disk mahupun pemacu lain seperti Optical Drive berjenis PATA(IDE), adalah bertujuan untuk memilih susunan sesuatu peranti mengikut MASTER n SLAVE or Cable-select device.


Master and Slave. LOL

Wednesday, November 9, 2011

AK info & Tutorial : Apa itu PATA dan SATA(Part 2 : SATA)

Posted By : Ahmad Imjan

Ok, quick review about SATA. Sejak jadi technician bertauliah ni, tak sempat nak menhapdet blog AKMAJU. Sorry k brutha n sista! Beberapa hari lepas, AKMAJU ada tunjukkan macam mana paras rupa En Pata b Ramli. Skung kita tengok pulak rupa paras cik Sata bt Halim.

haha, lol, lmfao

Monday, November 7, 2011

Sunday, November 6, 2011

AK info & Tutorial : Apa itu PATA dan SATA(Part 1 : PATA)

Posted by : Ahmad Imjan


   Salam kepada semua. Harini AKMAJU akan bercerita tentang PATA(IDE) dan SATA. Lebih macam Beauty and the Beast, Tristan and Isolde, Datuk K dan Siti dan lain-lain lagi. PATA(IDE) dan SATA juga merujuk kepada Computer Bus(Transit dalam komputer) yang menghubungkan host bus adapter kepada pemacu yang berkenaan seperti Hard Disk dan Optical Drive. Untuk post seterusnya nanti, kita akan wat Tutorial cara nak pasang IDE dan SATA.

Salah seorang pekerja AKMAJU yang sebok membuat research

Thursday, November 3, 2011

AK Info & Tutorial : Perbezaan RAM Laptop & Cara nak keluarkan RAM (LAPTOP VERSION) PART 2

Posted By: Ahmad Imjan

Salam kepada semua, so kita sambung balik posting aritu untuk PART 2 pulak. Hari ni AKMAJU akan bercerita mengenai cara untuk keluarkan RAM laptop. Sobolom tu, aduh, cakap noghori eh, kita perlu tau apa itu SO-DIMM. Tema AKMAJU harini ialah setiap kemanisan ada kepahitan.

Storess eh nok bokak Ram x dapek2

Tuesday, November 1, 2011

AK Info : Perbezaan Hacker dan Cracker

Posted by : Ahmad Imjan

Ok, some people start to argue with the differences between hacker and cracker. It's more like the DEVIL is the cracker and the ANGEL is the hacker. Bahasanya kemelayuannya ialah umpama kerana nila setitik, rosak milo seperiuk. Sumpah merepek.

Anyways, for me, when u have a knowledge, share it for good but dont abuse it. Hacklah untuk amal jariah serta berbuat kepada manusia. Bukankah itu amalan mulia lagi berpahala?

DAH2!!! Banyak merepek.

"Senyum, xperlu kata apa2" - Moto Kumpulan Anonymous, pakar penggodam. Gambar ini diambil semasa konvo di PICC.