Tuesday, November 1, 2011

AK Info : Perbezaan Hacker dan Cracker

Posted by : Ahmad Imjan

Ok, some people start to argue with the differences between hacker and cracker. It's more like the DEVIL is the cracker and the ANGEL is the hacker. Bahasanya kemelayuannya ialah umpama kerana nila setitik, rosak milo seperiuk. Sumpah merepek.

Anyways, for me, when u have a knowledge, share it for good but dont abuse it. Hacklah untuk amal jariah serta berbuat kepada manusia. Bukankah itu amalan mulia lagi berpahala?

DAH2!!! Banyak merepek.

"Senyum, xperlu kata apa2" - Moto Kumpulan Anonymous, pakar penggodam. Gambar ini diambil semasa konvo di PICC.




So, hacker pun ada kategori.

1)white hat
Pembangun Ummah

- Ni kira hacker baik.Biasanya diorang ni yg buat revolusi technology skung. And diorang ni juga biasa digaji oleh syarikat untuk cari faulty di dalam sistem. Ni kira JEDI ar dlm StarWars. Hacker Topi Putih ini juga lebih kepada golongan yang baik baik perangai nya dan bercita cita untuk berjasa kepada kedua orang tua mereka.

2)grey hat
Pendakwa Raya

- Hacker tahap ni dikira border diantara white dan black. Diorang hack untuk suka-suka and biasanya untuk dpt pengiktirafan. Diorang juga suka kan cabaran dengan membuat pasal, tapi apabila telah ditangkap, mereka merayu - rayu mengatakan mereka dipaksa dan difitnah.


3)black hat
Ayahanda

- ni hacker tahap SITH dlm Star Wars. Diorang hack untuk dapatkan keuntungan peribadi seperti barangan peribadi seperti syampoo dan ubat gigi. Diorang ni jugak mampu merosakkan sistem sesuatu syarikat serta mengancam fail2 klasified dlm sesebuah syarikat. pastu da dapat, papar kat internet. Diorang ni juga exposed kelemahan sesebuah security syarikat.

Tapi bukan ni aku nak cite. Yang sebenarnya , sebonar bonar nya, ada big difference between hacker yg aku tulis kat atas and satu lagi insan yg aku akan beritahu iaitu cracker.

Cracker
sama mcm biskut ni, bagi diorang hack sistem mcm cicah biskut dalam air je.(senang nak mampus!)

- Individu yang menceroboh ke dlm network dengan bypass password pastu ceroboh sistem untuk duit, saje-saje wat onar dan untuk perempuan(ok, yg ni aku tambah). So, mereka juga menceroboh untuk mendapatkan kesenangan di dunia dengan cepat tanpa mengira dosa dan pahala yang akan ditimbang di akhirat nanti. Insaf sebentar.

Hacker
Uhuks2, sambil makan gula2 sambil belajar

- Individu yg happy tahap gaban belajar cara detail mengenai tech, owg yg suke wat programming, orang yg wat sistem and orang yg suke explore pasal komputer. GEEK ALERT!!!

So, yg korang tengok individu/group yg hack laman web to sebonarnya panggilan nya bukan HACKER, tetapi CRACKER.
Memang perbezaan yg besar korang kena faham.

Peace yo!
Salam