Wednesday, November 9, 2011

AK info & Tutorial : Apa itu PATA dan SATA(Part 2 : SATA)

Posted By : Ahmad Imjan

Ok, quick review about SATA. Sejak jadi technician bertauliah ni, tak sempat nak menhapdet blog AKMAJU. Sorry k brutha n sista! Beberapa hari lepas, AKMAJU ada tunjukkan macam mana paras rupa En Pata b Ramli. Skung kita tengok pulak rupa paras cik Sata bt Halim.

haha, lol, lmfao

Apa itu SATA?


Sata ataupun Serial Advanced Technology Attachment merupakan penindas kepada PATA dan merupakan teknologi baru dalam menghubungkan komputer dari Pemacu kepada komputer. Saiz untuk SATA juga kecil dan murah, hot swapping(pasang terus boleh guna) dan penghantaran data adalah lebih laju dari PATA.

Rupa bentuk Cik Sata yang anggun

Kelebihan SATA

Hotplug/Hot Swapping


Sata merupakan hot plugging(bermaksud korang boleh pasang terus tanpa tutup komputer). Hot Plug hanya boleh dipakai apabila spesifikasi pemacu dan motherboard adalah bersesuian.

Advanced Host Controller Inter


Advanced Host Controller Interface (AHCI) merupakan Pengawal Hos Antaramuka(betul ke terjemah ni) yang dibina dan digunakan oleh Intel, yang secara tidak langsung menjadi kegunaan standard. Ia membenarkan pengunaan kelebihan yang ada pada SATA seperti hotplug dan native command queuing(NCQ). Dah2, aku terjemah pun aku dah xfaham. Apa itu NCQ? NCQ merupakan.......... nah wiki. 


Kabel, Connector dan Port


Connector dan kabel merupakan benda yang paling sudah terang lagi bersuluh berbedaan nya dengan PATA. Ngak seperti PATA, connector yang sama digunakan kepada 3.5-inci SATA hardisk dan 2.5 inci untuk notebook. Kiranya korang boleh la pasang HDD notebook kat Desktop. Totapi, jangan pulak disumbatnya HDD desktop dalam laptop keyh!


Ini ialah kepala SATA

Ini ialah Port SATA pada Hardisk dan Optical DrivePort Power Untuk HDD dan Optical Drive


Sonang eh.


So, cara nak pasang nya amatlah sonang. Just masukkan je ikut saiz yang telah disediakan. Part 3 kita akan belajar cara nak masukkan jumper seperti yang dijanjikan tapi tak pernah nak tunai2. Insyallah.

End Part 2