Tuesday, November 22, 2011

AK Tutorial : Cara backup driver gune software tambahan (Part 1)



Posted by : ANE HAL

Assalamualaikum……

         Harini, saya ANE HAL ade sedikit ilmu nak kongshare kat kengkawan yg dikasihi dan di ucuk2kan…ane hal nak berkongsi tentang kepentingan driver…bukan pemandu ye, tetapi driver itu adalah suatu perisian di dalam computer. Contoh yang boleh saya terangkan lagi, seperti driver audio, kalau kite tak install driver ni lepas format computer, computer tidak akan kedengaran paper bunyi..tak leh la nak dgo lagu asfan nanti..

graaaauuuuuu!!!(suara kucing gatal)



          Masa pembelian computer, kiter perlu cek first cd driver diberikan atau tak..sebb setau saya ader sesetengah syarikat computer tidak menyediakn cd,tapi cumer perlu tekan butang kekunci yang dah disetkan sahaja untuk install driver2 nyer..
  
         Sekiranya computer yang dibeli sejak dari zaman jahiliah lagi, cd tah kemana, jgn risau,jgn demam, semua tu boleh didapati dalam internet.kalau tak jumper juga smpai dah tenat, pegi jer kedai computer suruh dia carikan driver..pastu kenelah cas,bukan free ye...

         Saya akan tunjukkan cara nak backup driver menggunakan software ‘DRIVER MAX’. software ni laku kat windows xp jer..unt windows2 lain, tak penah cuber puler,tapi kalau nak cuber, tak der saper ngamuk.

         Perkara pertama mestilah kenelah install dulu mcm biasa..cume next kan jer smpai complete..software ni trial je sebb kiter cume nak guner sebelum dan selepas format..so setiap kali install, trial dia akan renew lah.lepas gune leh uninstall jer balik ataupun terpulanglah ye.

So, paparan yg pertama akan nampak adalah seperti dibawah :

Cume klik kat `Continue evaluation’


Next paparan, akan kuar camni lak..klik kat ‘export drives’ untuk mulakan langkah nak backup driver..


Klik kat ‘Export Drivers’



Keluaran seterusnyer, klik next jer….

klik 'next' jer..

Lepas tu ia akan scan segala driver yang ader dalam computer anda ye…then, ia akan show kan semua jenis driver yang ader…kiter tinggal choose driver yang maner jer nak backup..tapi saya sarangkan lah untuk select all jer…tak payah nak pening pale pilih…

tgah loading untuk view kan driver yang ader dalam komputer
select all jer kat paparan nih..

Ok pastu, ia akan view folder mane kiter nak save … software ni akan automatik create kan 1 folder baru kat my documents yg diberi nama ‘my drivers’,kalau tak silap lah..tapi saya sarankan wat folder baru ni kat local D sebb kadang2 software ni leh creat kat local c plak,nnt tak gune backup, dah format sekali..so langkah berjaga, create lah kat local D ataupun dalam mane2 pendrive..dah create baru klik kat gambar kanta untuk locate kan..ok,ader paham??paham3x….pandai....


untuk kebaikan dan kemudahan,create lah folder baru kat tempat yg tak kan diformat...

Pastu,next kan jer…ia akan loading untuk backup driver yang dichoose…sementara tu leh la layan anak buah dulu ker,layan insan tersayang ker,terpulanglah,asalkan anda semua??bahagia…pandai lagi…

layan sebentar bersama kit kat
Bile dah siap,ia akan view mcm pic kat bawah ni…menandakan ia dah done…god job!gud job!

done!!

So,muktamad lah pembelajaran kiter cara nak backup driver…tapi nak igtkan sikit yg kiter tak leh nak mengharap lebih2 kat driver ni,sebb kadang2 ia tak lah sehebat yang dijangka..sebab apa??sebb nothing perfect in this world bebeh!!pasti ane hal akan post part 2 cara unt export balik driver yg dah backup tadi..

Selamat berjaya dan selamat beramal...Wassalam.......


kalau dah berjaya, lompatlah mcm kucing nih...