Wednesday, November 23, 2011

AK Tutorial : Cara Backup driver gune software tambahan (Part 2)


Posted by : ANE HAL

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua rakyat jelata...anda semua sihat??
kat sini ane hal nak sambung tutorial part 2 untuk melengkapkan ilmu yang dah separuh jalan..


yah!!!teruskan berjalan, jgn separuh jalan jer!!go!!go!!go!!




Ane hal nak playback balik, part 1 tu pasal cara nak backup driver kan...yang part 2 ni plak ane hal akan sentuh mcmane nak extract balik driver tu trus masuk ker driver listing..

so,firstly ane hal akan tunjukan cara nak import balik driver tu..mcm biasa,dah lepas format komputer,install balik software tu mcm biasa...lepas tu, klik kat import drives.


klik kat 'Import Drives'

pastu, klik next jer....

klik 'next'

ok, sampai sini, klik kat folder yang kiter dah create untuk driver tu tadi...kalau kat pendriver anda locate kan, cume klik kat gambar yang ader simbol kanta tu, dan browse kat  maner anda locate dan open folder yang create tuh..pastu leh next jer...

dah jumper folder tu, klik 'next'

pastu, ia akan show kan semua driver yang kiter dah backup tu...dan tak mau pk panjang, select all je driver yang ader kat situ, dan klik ok.....

select all dan klik 'next'

bile dah 'next' , ia akan view semua listing driver yang kiter backup...klik next dan akan ader kuar popup yang nak mengesahkan arahan dari kiter...cume klik 'yes' sahaja..

listing driver


klik 'yes'
tunggu dalam 2 ke 3 minit untuk dia install kan balik...jgn terkujat plak sebb software ni tak kan tunjukkkan bile dia extract kan driver tu...cume kalau nak tgok prubahan, leh bukak bahagian driver komputer kiter...kat situ akan nampak driver tu akan loading install...

lepas habis, ia akan view kan report menandakan dah success...kat sini kiter leh cek maner driver yang dia dapat install atau tak..so, yang tak tu terpakasalah cari driver guner manual....pastu leh klik 'close' jer...

report driver yang di install atau tak

ia akan kuar popup nak restart atau tak..disarankan restart lah untuk melancarkan sistem dalam komputer tuh..tapi kalau tak nak,takder saper ngamuk...

disarankan klik 'yes'

rasanyer sampai sini jer tutorial....selamatlah mencuber dan selamatlah beramal yeh!!

wassalam.....

kalau berjaya, nnt anda akan jadi seperti penguin ni...