Friday, December 30, 2011

Ak Rilek : Watak Amoi Disney versi Real

Posted By : Ahmad Imjan

Masa sebolom adanya Upin dan Ipin, Full metal Alchemist and so on, gua layan kartun disney doo..Xsangka pulak kartun ni se-'real' muka orang yang betul walaupun hanya illustrasi graphic. Tapi benda ni da tinggal sejarah coz bagi Pixar or Disney, 2D cartoon tidak lagi relevan katanya. Anyways, enjoice this Disney's Real amoi yang menggunakan teknik rendering oleh pakar graphickes.


Monday, December 26, 2011

AK Rilek : Skyrim Shuffle - I'm sexy and i know it

Posted By : Ahmad Imjan

This in really RARE!!! Ni merupakan sebuah parody tarian shufflin' untuk game The Elder Scroll V : Skyrim yang baru berapa bulan lepas keluar. Game ni sesuai untuk mereka yang matang and ganas..not suitable for forever alone. Aq main Skyrim tadi pun takda pun menari macam ni. haha. Tapi parody ni x buat aksi lucah macam video yang sebenar. Really2 gay. Klik link bawah untuk tengok video.

wiggle wiggle wiggle wiggle yeah!!!



Sunday, December 25, 2011

AK Info dan Tutorial : Apa Itu Processor Socket Intel 478 dan cara nak pasang(Part 1)


Posted By : Ahmad Imjan


Salam, harini AKMAJU akan cerita kat korang mengenai apa itu Processor Socket Intel 478. Tujuan post ini adalah untuk membantu mereka2 di luar sana build komputer sendiri tanpa bantuan orang lain. Sometime, there's a thing we can do by our own. What we just need is some tutorial and practice.


Yeay! Pakcik monang moto!

Thursday, December 22, 2011

AK Rilek : Iklan Hamster Everyday I'm Shufflin'

Posted By : Ahmad Imjan

Ni merupakan satu iklan kereta Kia Soul yang amat awesome. If Les Copaque can produce something like this, i hope they can make Sci-Fi genre movie. Cool...



Tuesday, December 20, 2011

AK Info & Tutorial : Apa itu HDD Docking dan Cara nak guna

Posted By : Ahmad Imjan

HDD(Hard Disk Drive) Docking merupakan alat untuk korang pasang Hard Disk korang banyak2 incase slot di dalam komputer korang telah abis diguna, ataupun nak cepat guna Hard Disk tersebut tanpa perlu pasang dalam komputer. Apa? tak faham? Klik link dibawah k.



Sunday, December 18, 2011

AK Rilek : Counter Strike is Funny


Posted By : Ahmad Imjan

Counter Strike merupakan game FPS yang paling dikenali ramai di seluruh dunia. Masa kecik dulu sanggup pergi CC dari pergi sekolah petang(Kat Johor waktu petang ialah sekolah agama). Jahilliah betul masa tu. Anyways, ini semua tinggal kenangan and today is Sunday, so enjoice this video. By the way, ini kat De_dust 2. Click the link below to see the video.


Saturday, December 17, 2011

AK Tutorial : Cara nak wujudkan kembali Task Manager yang disable disebabkan virus

Posted By : Ahmad Imjan

Salam, virus yang meng-disable-kan task manager adalah biasa tapi amat men-RAGE-kan kita semua. Dimasa kita memerlukan report harian dari Task Manager, masa itu jugalah virus laknatullah meng-DISABLE-kan Task Manager. Ini umpama kopi tanpa caffeine, coklat tanpa cadbury, upin tanpa ipin dan Najib tanpa Rosmah. Anyways, this tutorial tidak memerlukan apa-apa software untuk didownload, just taip benda simple dibawah.

Where's my Task Manager???

Thursday, December 15, 2011

AK Info : Kamera yang boleh dibaling untuk tangkap gambar (5 gambar + 1 Video)

Posted By : Ahmad Imjan

Ni merupakan satu prototype yang telah diuji dan dibina oleh Computer Graphics Group di Technisce University, Berlin yang membenarkan pengguna baling bola ni setinggi langit and bola ni secara automatik akan snap gambar panorama keadaan sekeliling. Benda ni dah dibuat tapi tunggu ada yang sudi melabur untuk buat benda ni secara komersial.

Lapisan luar untuk bola ni dicover oleh special protective foam yang boleh serap hentakan jikalau korang semua sengaja mahu biarkan bola ni mencium bumi. Dalam protective foam merupakan bahan yang diukir secara 3D oleh Shapeway yang menggunakan PA 2200 printer SLS(Selective Laser Sintering.)

Macam mana benda ni berfungsi? jika korang lihat kat tengah2 tu, terdapat controller board yang dipowering by lithium-ion bateri, dimana bila korang baling bola, accelerometer akan menghantar mesej ke contoller board berdasarkan kiraan berapa kelajuan yang korang buat dengan membaling bola ni. And bila bola ni sampai ke puncak tertinggi diorang apabila dibaling, 36 kamera yang ada akan mengambil gambar secara serentak dan mengabungkannya menjadi satu panorama. Gambar ni boleh dimasukkan ke dalam konputer menggunakan software khas.

Cool eh? If DSLR can be throw up up and away and automatically snaps images when it 'kiss' the earth, that would be awesome.




AK News : Transformers : Fall of Cybertron Cinematic(Video)

Posted By : Ahmad Imjan

Now this i call awesome. Trilogy movie Transformer sebelum ni bagi aq adalah crap. Really crap. Bagi aq hanya effect saja cantik but jalan cerita semua ke longkang. Anyways, ini adalah game untuk Transformer, and kisahnya mengenai kejatuhan Cybertron. I hope its storyline for this game are strong because they use the original form of transformer like in 80's.


AK Rilek : Hitler mengamuk bila KFC kensel kupon

Posted By : Ahmad Imjan

Benda ni dah slowpoke, tapi just nak share kat sape yang slowpoke jugak. haha, baru semalam je kot kfc kensel kupon tu, alih2 dah kata dah abis stok. Lol. Xpe, aku bukan kisah sangat pun coz aq bukannya hari2 gi KFC. Anyways, ini bukan tutorial seperti yang korang maklum, just nak share sesame kita k. Peace Yo.


Sumber : Blogserius & Amanz

Tuesday, December 13, 2011

AK Tutorial : Cara nak repair Pendrive Yang Korupsi (Cara 2)

Posted By : Ahmad Imjan


Ok, post ni adalah continuity untuk cara repair pendrive yang korupsi(Cara 1). And melalui pengalaman yang dah ada(disebabkan banyak search cara repair pendrive), xkesemua pendrive boleh diselamatkan datanya mahupun pendrive tu sendiri. Peluang adalah 50-50. Setiap masalah ada cara penyelesaiannya, tapi kalau pendrive tu dah betul2 "mati", longkang ialah kuburnya.
Sekarang post terbaru tutorial kali ni ialah cara kedua untuk repair pendrive yang korupsi and peluang untuk selamatkan data.


Saya ingin membawa tranformasi dengan menjadi Power Rangers. Lame.


Sunday, December 11, 2011

AK News : Google Doodles menukar Logo Search Engine

Posted by : Ahmad Imjan

Harini 12/12/2011 merupakan hari kelahiran Robert Noyce, iaitu merupakan pengasas Intel dan Fairchild Semiconductor yang berpangkalan di Amerika. Intel yang terkenal dengan keluaran komputer peribadi & laptop juga merupakan pembuat cip semikonduktor terbesar di dunia. Gambar di bawah ialah merupakan gambar semiconductor yang ditukar oleh Google Doodle bagi memperingati Robert Noyce. Beliau juga dikenali di seluruh dunia sebagai bapa keusahawan dan beliau meninggal dunia pada July 1990 di rumahnya di Austin, Texas akibat serangan jantung.

Nice right? Now i will wait for another logo for  AMD, NVIDIA, GIGABYTE and ASUS. And the last one is KOMNAS.

AK Notification : Poll

Posted By : Ahmad Imjan

First of all, AK Maju nak ucapkan terima kasih kepada mereka yang lawat blog ni terutama AVI. haha. Anyways, AK Maju nak mintak maaf sangat2 coz tak boleh nak update blog slalu coz ada kerja lain perlu disetelkan. And Ak Maju juga nak tau sebenarnya tutorial apa yang korang nak lagi supaya AK Maju boleh kongsi ilmu kat korang. Yelah, lagi senang kita post benda yang orang tanya and then kita wat tutorial. And kalau boleh pasal komputer k. Pasal politik, cintan, lestari ke, itu semua menuju ke recycle bin. Ombak rindu takpe.
Yeah!!!
So, AK Maju sebenarnya dah wat poll untuk korang undi sendiri nak banyakkan tutorial or info, coding dan sebagainya kat tepi sidebar ni. Jadi, undian anda amat dihargai bagi memudahkan sebarang posting dan membuatkan korang xjemu membaca. And kepada ada yang tanya tu AK Maju tu apa, ni sebenarnya kedai komputer, and i want to promote this kedai komputer to all of you. Nanti kalu kesempatan, i will make online shop for this kedai and will give u guys a nice price for computer's gadjet. Ok, that's all folks.

Perkongsian itu satu mahmudah

Friday, December 9, 2011

AK Info : Cara beli barang secara online yang kreatif di Korea Selatan( 4 Gambar +1 video)

Posted By : Ahmad Imjan

Cara pembelian barang makanan/harian secara online adalah amat sederhana penggunaannya di Malaysia. But in Korea Selatan, ini da jadi rutin harian diorang. Ni disebabkan menurut kajian, orang korea adalah orang yang kedua  terajin bekerja di dunia(Japan is first) dan nak maen shopping ni bagi diorang is a waste of time. So, Tesco HomePlus Virtual telah menjumpai cara untuk memudahkan rakyat korea membeli barang secara online dengan cara menampal iklan barangan makanan/di subway dan koreans hanya perlu snap code bar yang tertera di iklan tu guna smartphone and after that barangan terus dihantar ke rumah Pergh. Jadi hypothesisnya, benda ni relevan di korea but xrelevan di malaysia coz malaysian malas bekerja. That's why most of them have time to go shopping,right? and this post is about technology. Benda ni dah lama, but just nak kongsi. Peace.


AK News : iLusi Gambar yang Awesome oleh Julian Beever (7 Gambar)

Posted By : Ahmad Imjan

Ini bukan post untuk tutorial but just for fun after 9 hours working. Gambar di bawah merupakan ilusi lukisan yang dilukis di atas pavement. Lukisan yang dilukis oleh JB ini ataupun Julian Bieber, Justin Beever, Julian Beever ini juga merupakan salah satu masterpiece beliau dan dia juga hanya menggunakan kapur untuk melukis.  

Konsep yang digunakan ni juga adalah dinamakan anamorphosis yang merupakan teknik menghasilkan ilusi 3D apabila dilihat dari sudut yang betul. So, skung baru aq faham konsep yang digunakan dalam bolasepak yang iklan boardnya diletak kat sebelah tiang gol kiri dan kanan and bila tengok dari angle yang betul, nampak macam board tu berdiri. Lama la aq dok pikir kenapa goal keeper boleh jalan selamba atas board 'maya' tu. Ingatkan selama ni pakai laser projector. Nampak sgt aq ni kekampungan. Anyways, enjoy this awesome art.

Ni website beliau : Julian Beever

Wednesday, December 7, 2011

AK Rilek : Naruto versi Real Version

Posted By : Ahmad Imjan

Apa? ni bukan post berilmiah? hanya untuk golongan naruto freak? please.. Let me give u a tips. Orang yang kebanyakan suka tengok anime(not Hen & tie Ok!) actually kreatif and bijak2. Apa? Tipu? Ada yang xpandai? yang xpandai tu sebenarnya tengah tunggu seru untuk berubah. Dan bagi aq, video ni menggunakan certain SOFTWARE yang owsem untuk create video ni. So, ada kena mengena dengan SOFTWARE, berilmiah bukan? lagipun aq memang naruto freaks pun. So what??

"Imagination is more important than knowledge." - albert einstein




SumberThousand Pounds Fight Team

Tuesday, December 6, 2011

AK Tutorial : Cara nak repair Pendrive Yang Korupsi (Cara 1)


Posted By : Ahmad Imjan

* Ok, tutorial yang di post oleh AK Maju telah ditest dulu sebelum di-posting di blog and alhamdulillah semua tutorial takde masalah. Jadi jika ada sebarang pertanyaan macam xdapat buat ke, please kindly inform us. 

So, seorang hamba Allah telah minta saya wat tutorial cara nak repair balik Pendrive yang terlibat dengan korupsi.Politics right?. Anyways, pendrive yang diguna untuk tutorial ini adalah SanDisk Cruzer Blade 8Gb. Jika terdapat masalah xfaham, bitau k.

Damn True!

Monday, December 5, 2011

AK News : Cerita tentang Mozilla

Posted By : Ahmad Imjan

The design is cool, how they make those presentation is mostly brilliant. It's energetic, mostly the graphic. Don't make me start with the graphic. haha.. The build is... Huh? Wait, what.... this whole video is about Mozilla Firefox? But i though its a.. What???????? I'm using a firefox?  Please..Mine is Chrome. Chrome is 10000000 always better than firefox. Anyways, enjoy this meaningless 3-minute-waste-of-my-life video. Chrome is Legenddddddddddd..................wait for it....


Dary!!!!! Legendary!!!!!!

Friday, December 2, 2011

AK Rilek : Karaoke Party Online

Posted By : Ahmad Imjan

Setelah korang penat bekerja or study, mesti nak rilek - rilek and santai2. So, post AK Rilek yang first time baru tulis ni akan tunjuk kat korang satu laman web untuk korang karok sepuas - puas nya. Now, no need to be shame because you can karok alone in your room because your voice like Shrek(not me ok! Damn it. FML). Anyways, benda ni amat best coz korang boleh ada score, boleh compete ngan kawan2 and practice korang punya turun naik nada dering korang. By the way, lagu yang ada hanya omputih je k.. melayu2 tarak.. enjoice. Ni link nya. Register kejap je. Pastu boleh melalak.
Karaoke Party

Bapak ar! Gua nyanyi lagu Train bai!

I'm trying ok! (percubaan kali ke 8)
Enjoice Everyone!

Thursday, December 1, 2011

Ak News : LAN Gamerz Party Terbesar didunia (13 gambar)

Posted By : Ahmad Imjan


Warghh.. best nya kalu dapat pergi. Ni merupakan satu event komputer gamerz terbesar di dunia iaitu DreamHack Winter 2011 di Sweden. Event ini desertai oleh 12000 peserta dan game yang ada ialah Starcraft 2, Counter Strike and dll.So,mereka - mereka ni akan bertapa selama beberapa hari untuk event ni. Adakah komputer disediakan?Nope. Bring ur own damn computer!


 Anyways, aq ni peminat battefield and Call of Duty. So..Dota...heh...


Ak Tutorial : Cara Manual Delete Virus Shortcut Guna cmd

Posted By : Ahmad Imjan


Virus, virus, virus... why.. why.. why you come to my life and sneak into my pendrive..there was nothing in there..not even porn ok.. please.. don't be such a bullshit.. Wait. What? u said u dont care? u still want to make shortcut to my folder?? Helllllllllllllll NO! 

"I never know this trojan horse would be a real virus in the future, please don't sue me" - Achilles(Troy's Movie)