Sunday, December 25, 2011

AK Info dan Tutorial : Apa Itu Processor Socket Intel 478 dan cara nak pasang(Part 1)


Posted By : Ahmad Imjan


Salam, harini AKMAJU akan cerita kat korang mengenai apa itu Processor Socket Intel 478. Tujuan post ini adalah untuk membantu mereka2 di luar sana build komputer sendiri tanpa bantuan orang lain. Sometime, there's a thing we can do by our own. What we just need is some tutorial and practice.


Yeay! Pakcik monang moto!Ok, seperti yang korang sedia maklum ataupun xmaklum, Intel processor mempunyai beberapa siri dan pelbagai soket. Socket 478 adalah salah satu daripada siri Intel Processor yang sinonim dengan Intel Celeron dan Intel Pentium 4.


Socket 478 dicipta untuk menggantikan Socket 423 yang dijual di toko jamu berdekatan tetapi hanya sementara sahaja. Socket 478 akhirnya ditindas oleh LGA 775(This is Part 2).
Siri Intel Processor yang guna Socket 478 :
- Intel Pentium 4 (1.4 - 3.4GHz)
- Intel Celeron (1.7 - 2.8GHz)
- Celeron D (2.13 - 3.2GHz)
- Intel Pentium 4 Extreme Edition (3.2, 3.4 GHz)


Cara nak pasang Processor Intel pada socket 478


Langkah 1 :


Kalau korang perasan kat tepi socket processor tu, ada satu batang besi kecik. Tekan dulu batang besi tu ke tepi and angkat ke atas dalam 90-darjah.


Open

Langkah 2 :

Selepas tu, letakkan processor pada tempatnya berhati hati berdasarkan tanda anak panah warna emas pada processor dan penanda pada socket. Kemudian letakkan proseccor tersebut pada socket. Kalau korang masukkan secara betul, processor tu akan fit. 
Align
Contoh anak panah emas

Langkah 3 :

Jadi, semasa letak processor tu atas socket, letak elok2 supaya 'kaki' pada processor tidak bengkok. Tekan perlahan2 pada atas processor guna jari and tolak batang besi tu ke bawah untuk 'lock' processor tersebut pada socketnya.
Close
Done. Selepas ni cara pasang heatsink dan fan untuk processor 478.No comments:

Post a Comment