Thursday, December 15, 2011

AK Info : Kamera yang boleh dibaling untuk tangkap gambar (5 gambar + 1 Video)

Posted By : Ahmad Imjan

Ni merupakan satu prototype yang telah diuji dan dibina oleh Computer Graphics Group di Technisce University, Berlin yang membenarkan pengguna baling bola ni setinggi langit and bola ni secara automatik akan snap gambar panorama keadaan sekeliling. Benda ni dah dibuat tapi tunggu ada yang sudi melabur untuk buat benda ni secara komersial.

Lapisan luar untuk bola ni dicover oleh special protective foam yang boleh serap hentakan jikalau korang semua sengaja mahu biarkan bola ni mencium bumi. Dalam protective foam merupakan bahan yang diukir secara 3D oleh Shapeway yang menggunakan PA 2200 printer SLS(Selective Laser Sintering.)

Macam mana benda ni berfungsi? jika korang lihat kat tengah2 tu, terdapat controller board yang dipowering by lithium-ion bateri, dimana bila korang baling bola, accelerometer akan menghantar mesej ke contoller board berdasarkan kiraan berapa kelajuan yang korang buat dengan membaling bola ni. And bila bola ni sampai ke puncak tertinggi diorang apabila dibaling, 36 kamera yang ada akan mengambil gambar secara serentak dan mengabungkannya menjadi satu panorama. Gambar ni boleh dimasukkan ke dalam konputer menggunakan software khas.

Cool eh? If DSLR can be throw up up and away and automatically snaps images when it 'kiss' the earth, that would be awesome.











10 comments: