Thursday, December 1, 2011

Ak Tutorial : Cara Manual Delete Virus Shortcut Guna cmd

Posted By : Ahmad Imjan


Virus, virus, virus... why.. why.. why you come to my life and sneak into my pendrive..there was nothing in there..not even porn ok.. please.. don't be such a bullshit.. Wait. What? u said u dont care? u still want to make shortcut to my folder?? Helllllllllllllll NO! 

"I never know this trojan horse would be a real virus in the future, please don't sue me" - Achilles(Troy's Movie)


Ok, berdasarkan perkara di atas, Virus Shortcut memang menyakit hatikan sekali kali. So, don't be worry guys. I have the solution. 

Contoh pekerjaan anak syaitan iaitu meng-shortcut


Langkah 1 : 
- Install Antivirus yang Awesome. Setakat ni, for me, Bitdefender and Avira is the best solution. Install and update antivirus tersebut and then scan pendrive tersebut untuk membuang virusi virusi yang berkaitan.



Langkah 2 :
- Untuk recover data yang telah dirasuk, sila pergi ke Start Menu > Accessories > Command Prompt. Kepada pengguna XP, sila tekan Start Menu > Run > taip cmd > Ok.

attrib -h -r -s /s /d j:\*.*


Ok, untuk huruf "j:" yang kat atas ni, ia merujuk kepada drive letter korang, Jika korang cucuk pendrive and keluar huruf Z, maka Z lah ia k. Selepas tu tunggu dalam seminit or less. And then try bukak pendrive korang.

Langkah 3 :


IMPORTANT : Please, please sangat2.. apabila bukak pendrive tu, jangan la double klik terus. Sila klik kanan and pilih open. Tujuan nya adalah untuk mengelak pendrive dari trigger virus melalui autorun.inf. Apa itu autorun.inf? Post seterusnya nanti aq cite k.

Jadi, selepas siap proses coding diatas, korang boleh bukak pendrive korang and klik kanan>open. Nanti barang korang yang asli tanpa lambang shortcut akan keluar and korang boleh buang yang ada lambang shortcut tu. Okey? Done.





8 comments:

  1. tmpng tnya..klu pendrive dh kena virus smpi corrupt...ada cara x nk repair balik? TQ

    ReplyDelete
  2. ada caranya, nanti saya post ok.

    ReplyDelete
  3. info yg berguna. terima kasih :)

    ReplyDelete
  4. Terima kasih sangat2x .jadi la..minta share post ni

    ReplyDelete
  5. boleh tolong tak?
    http://annamariana1989.blogspot.com/2013/03/dokumen-dalam-pendrive-hilang.html

    ReplyDelete
  6. adeh x berhenti2 reading commant prompt ni..ok2 dah berhenti..tapi access denied..unable to change attribute c:\ pagesfile.sys... lagi 1access denied c:\ system volume information... tolong admin..!!

    ReplyDelete
  7. Gimana cara format notebook lenovo s100

    ReplyDelete