Tuesday, December 6, 2011

AK Tutorial : Cara nak repair Pendrive Yang Korupsi (Cara 1)


Posted By : Ahmad Imjan

* Ok, tutorial yang di post oleh AK Maju telah ditest dulu sebelum di-posting di blog and alhamdulillah semua tutorial takde masalah. Jadi jika ada sebarang pertanyaan macam xdapat buat ke, please kindly inform us. 

So, seorang hamba Allah telah minta saya wat tutorial cara nak repair balik Pendrive yang terlibat dengan korupsi.Politics right?. Anyways, pendrive yang diguna untuk tutorial ini adalah SanDisk Cruzer Blade 8Gb. Jika terdapat masalah xfaham, bitau k.

Damn True!


Perkara2 yang diperlukan untuk tutorial:
 - Windows XP. Nak guna windows lain pun boleh.
 - Pendrive yang terlibat dengan korupsi.

Ok, untuk software HDD Low level Format ni, beliau merupakan freeware serta sekejap je downloadnya. And Peringatan kepada anda-anda, untuk low-level format ni, semua data-data yang ada akan dipadam secara kekal, no trace at all. Jadi, posibilty untuk recover balik adalah zero...kot.. aq cakap 'kot' ok. Sila lah ye backup data anda kalu ada yang boleh backup lagi coz kalu dah corupt, rasanya memang xbelh backup pun, ye dok.


*update : data boleh backup bila pendrive korup. Nanti aq update yang baru.

Langkah 1 : Download HDD Low Level Format dan Install. Pastu guna ye.

And bila da open, paparan berikutnya akan keluar.


Sila pilih ya Pen Drive yang korang nak format. Kalau tengok kat atas, ada dua pendrive and aq pilih SanDisk Cruzer Blade 8Gb. Sila pilih betul2 k. Jangan salahkan aq kalau tiba-tiba terasa panas je kat belakang badan coz kena seterika disebabkan salah format pendrive orang lain.

And then Click Continue. Nanti paparan seterusnya ada 3 tabs kat atas iaitu Device Detail | LOW LEVEL FORMAT | S.M.A.R.T .Sila pilih Low Level Format

Langkah 2 : Pilih Tab Low Level Format


Lepas pilih tab Low Level format, sila tekan FORMAT THIS DEVICE. Sila uncheck Perform Quick Wipe bagi menjamin mutu peng-format-an itu berlaku. 
.
Masa yang diambil untuk format adalah bergantung pada saiz Pen Drive korang k. Kalau yang ada 32Gb tu..hmmm....

Ok, bila dah siap, akan keluar mesej berikutnya.



.Sekarang Pendrive sudah boleh digunakan, Skung sila format macam biasa.

Langkah 3 : Format secara High Level Format .

- Pergi ke My Computer
- Double Click kat pendrive yang bebas korupsi itu.
- Nanti akan keluar mesej suruh format. tekan ye.


- Jangan Pilih Quick Format k.
Format.

Done. Sebarang pertanyaan, sila tanya k. 



10 comments:

  1. salam...oret..maknanya xde can lgsg le nk pulihkan file dlm pendrve yg dh kong tu.okeh oret..fhm..senkiu....japgi nk try test tgk...senkiu very nice

    ReplyDelete
  2. ok, recover data boleh, ada cara tapi panjang, nanti saya wat yang ringkas punya.

    ReplyDelete
  3. mcm mana pula nak format pendrive yang didalamnya ada protect file? bila nak format je, keluarlah suatu ayat 'the disk is write protected'.

    ReplyDelete
  4. format untuk write protected ada caranya. nanti saya post wat masa terdekat ni.

    ReplyDelete
  5. to anan
    wat masa ni, try dulu format guna HDD low level jadi ke x.

    ReplyDelete
  6. dah try dah, tp still sama juga.

    ReplyDelete
  7. ok, biar saya buat ujikaji dulu. nanti saya post yg baru. tq.

    ReplyDelete
  8. kalo hardisk external corrupt, ade cara nak repair tak? Nk save files yang kat dlm hardisk corrupt bleh tak? Ada cara tak?

    ReplyDelete
  9. kalau guna untuk format memory card yg corrupt boleh jgk ke?

    ReplyDelete
  10. mcm mana nak repair pendrive jika dia tulis the disk write protected

    ReplyDelete