Saturday, December 17, 2011

AK Tutorial : Cara nak wujudkan kembali Task Manager yang disable disebabkan virus

Posted By : Ahmad Imjan

Salam, virus yang meng-disable-kan task manager adalah biasa tapi amat men-RAGE-kan kita semua. Dimasa kita memerlukan report harian dari Task Manager, masa itu jugalah virus laknatullah meng-DISABLE-kan Task Manager. Ini umpama kopi tanpa caffeine, coklat tanpa cadbury, upin tanpa ipin dan Najib tanpa Rosmah. Anyways, this tutorial tidak memerlukan apa-apa software untuk didownload, just taip benda simple dibawah.

Where's my Task Manager???
Simptom Task Manager anda tak boleh bukak
Task Manager
Langkah 1:

Tekan START > RUN > Taip gpedit.msc.
Pilih User Configuration macam gambar kat bawah ni.


Langkah 2:
Pilih Administrative Templates

Langkah 3:
Pilih System.


Langkah 4:
Pilih Crtl+Alt+Delete Options


Langkah 5:
Pilih Remove Task Manager

Langkah 6:
Tanda pada Not Configured atau Disable.


Tadaa! Dah siap.
Pengecualian:

Secara amnya, terdapat dua jenis virus ni, satu yang delete terus Task Manager dan satu lagi dia tukar Enabled macam gambar kat atas ni. Jadi Task Manager yang telah didelete TAK BOLEH diatasi. Jadi korang semua kenalah ada antivirus yang kuat seperti BITDEFENDER ataupun AVAST bagi menggelakkan virus ni delete Task Manager. Cara nak adakan balik Task Manager yagn dah delete ialah FORMAT. :)

8 comments:

  1. mcm mana nak buat kalo nak masuk gpedit/regedit.msc dia block juga?

    ReplyDelete
  2. @XLAWS

    cuba bukak C:/Windows/System32/gpedit
    and then double klik. Nanti boleh masuk.

    ReplyDelete
  3. slm...singgah baca info nih..thx 4 da info ya.. follow cni..meh singgah follow blog sy yep..have a good day.. :)

    ReplyDelete
  4. cara ni boleh guna dekat windows 7 jugak.

    ReplyDelete
  5. oit,,,,jangan format kalau task manager hilang~~~~ :)

    cara lain,, download 'taskmgr.exe'
    1.win+R aka RUN
    2.taip system32 (base ur bit)
    3.paste taskmgr.exe tadi...

    ReplyDelete