Friday, January 20, 2012

AK Info : Key Lemon - Login komputer guna muka

Posted By : Ahmad Imjan

Face Recognition(Pengenalan Wajah) merupakan salah satu teknologi dalam mengenalpasti seseorang melalui kamera. Benda2 macam ni korang biasa akan nampak dalam movie2 hollywood macam Mission Impossible atau Minority Report. Jadi, korang pun leh try teknologi ni walaupun korang hanya rakyat biasa. 



Wednesday, January 4, 2012

AK News : Selamat Tinggal Internet Explorer 6 (4 Gambar)

Posted By : Ahmad Imjan


IE 6 akhirnya telah ditamatkan servisnya oleh Microsoft. Bagi menyambut hari kematian IE 6, Microsoft telh membuat satu kek khas sempena memperingati IE 6 dimana penggunaannya di US hanya bawah 1 percent. Sapalah yang jadi pengguna bawah 1 percent ni..

Anyway, IE 6 dilancarkan pada Ogos 2001 yang berfungsi bersama dengan Windows XP. So, jangan ar kutuk IE 6 sangat, coz aq pun masa kecik guna IE 6. haha




Monday, January 2, 2012

AK Info : Sleep Buster - Untuk orang yang suka bawak kereta masa mengantuk

Posted By : Ahmad Imjan


Bawak kereta 24 jam tanpa  rest konfirm membuatkan korang mengantuk tahap babeng kan? Ramai mereka2 di luar sana yang mengantuk semasa memandu dan akhirnya tertidur dan secara xlangung bangun di   salah satu tempat iaitu dalam longkang, atas katil hospital mahupun kubur. So, untuk mengelakkan mereka2 ni menempah tiket maut, syarikat JUKI yang berpengkalan di Japang telah mencipta satu pelapik alas kerusi iaitu Sleep Buster untuk pemandu yang mengantuk tanpa niat ini dengan membunyi kan alarm incase tiba2 terlelap dengan sengaja.


juki feat




 Alat ini dikatakan mampu untuk mengira dengupan jantung dan aorta korang melalui sensor dalaman. Pengguna juga boleh menge-check tahap konsentrasi diorang semasa memandu melalui display yang disediakan. Jadi, Sleep Buster ni akan check setiap 18 saat kondisi pemandu and boleh memberi amaran kepada mereka selama 10 minit untuk berhenti and cari tempat perhentian yang sepatutnya bagi menggelakkan kemalangan. Harga di jepun  ialah $2000.

Ak Info : Apa itu HTML 5?

Posted By : Ahmad Imjan

Ni merupakan video yang menerangkan mengenai HTML 5. Apa itu HTML? HTML merujuk kepada Hyper Text Markup Language. Jadi HTML bukanlah bahasa programming, ia hanya membantu sesuatu bahasa programming seperti PHP or Java, untuk difahami oleh komputer dan di cara ia dipaparkan ke browser korang. And HTML menggunakan tags untuk mendefinisi sesuatu perkara seperti gambar, video dan sebagainya. So, if kalau korang berminat nak belajar PHP, sila tinggalkan link, and nanti aq akan wat tutorial programming.